• Consultatii si Info

  Consultatii si Info
 • Povestea Creionului

   

  Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea
  specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii

   

   
  de Paolo Coelho


  Copilul îsi privea bunicul scriind o scrisoare. La un moment dat întreabă: 

  - Scrii o poveste care ni s-a întâmplat nouă? Sau poate o poveste despre mine? 

  Bunicul se opri din scris, zâmbi si-i spuse nepotului: 

  - E adevărat, scriu despre tine. Dar mai important decât cuvintele este creionul cu care scriu. Mi-ar plăcea să fii ca el, când vei fi mare. 

  Copilul privi creionul intrigat, fiindcă nu văzuse nimic special la el. 

  - Dar e la fel ca toate creioanele pe care le-am văzut în viata mea! 

  - Totul depinde de felul cum privesti lucrurile. Există cinci calităti la creion, pe care, dacă reusim să le mentinem, vom fi totdeuna niste oameni care trăiesc în bună pace cu lumea. 

  1. Prima calitate: poti să faci lucruri mari, dar să nu uiti niciodată că există o Mână care ne conduce pasii. Pe această mână o numim Dumnezeu si el ne conduce totdeauna conform dorintei lui. 

  2. A doua calitate: din când în când trebuie să mă opresc din scris si să folosesc ascutitoarea. Asta înseamnă un pic de suferită pentru creion, dar până la urmă, va fi mai ascutit. Deci, să stii să suporti unele dureri, pentru că ele te vor face mai bun. 

  3. A treia calitate: creionul ne dă voie să folosim guma pentru a sterge ce era gresit. Trebuie să întelegi că a corecta un lucru nu înseamnă neapărat ceva rău, ceea ce este neapărat este faptul că ne mentinem pe drumul drept. 

  4. A patra calitate: la creion nu este important lemnul sau forma lui exterioară, ci mina de grafit din interior. Tot asa, îngijeste-te de ce se întâmplă înlăuntrul tău. 

  5. A cincea calitate: lasă totdeauna o urmă. Tot asa, să stii, că tot ce faci în viată va lăsa urme, astfel că trebuie să încerci să fii constient de fiecare faptă a ta. 

  de Paolo Coelho