Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii
 
Autor: Maria Stefania Boldea
Consiliera psihologica este interventie psihologica (a) in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale si / sau (b) in scopul preventiei si remiterii problemelor emotionale, cognitive si de comportament. 

Consilierea psihologica se deosebeste de consilierea educationala/scolara. In timp ce consilierea educationala/scolara este focalizata pe probleme de educatie si cariera, consilierea psihologica implica interventia specialistului psiholog (sau asimilat) in optimizare personala si in ameliorarea problemelor psiho-emotionale si de comportament. 

     Consilierea psihologica se deosebeste de psihoterapie. Numai psihoterapeutul poate face interventie psihologica pentru psihopatologie, in timp ce consilierul psihologic se focalizeaza pe optimizare si dezvoltare personala, probleme psihologice sau de patologie somatica In care sunt implicati factori psihologici. Psihoterapeutul-psiholog are toate competentele consilierului psihologic. 

     Psihoterapia este interventia psihologica realizata stiintific si in spirit umanist (a) in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale, (b) in scopul modificarii factorilor psihologici implicati in tulburarile psihice, psihosomatice si in tulburarile somatice si (c) in situatii de risc. 

(definitii extrase din “Procedurile de atestare, acreditare si certificare” a Comisiei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Colegiului Psihologilor din Romania) 

     Actualmente se spune că nu există o diferenţă foarte clară, dar consilierea facilitează mai mult procesul prin care persoana se aude pe ea însăşi. Prin grijă, ascultare, intervenţie, consilierul ajută clinetul să îşi înţeleagă mai bine situaţia. Consilierul rezolvă mai mult o problemă singulară, pe când psihoterapeutul, de regulă, se confruntă cu o serie de probleme. 

     Consilierea este desori utilizată în anumite faze ale unui proces terapeutic. Pentru explicarea modificarea comportamentelor nedorite cât şi pentru schimbarea gândirii negative este necesară o mai bună cunoaştere a trecutului. Dar în afară de trecut, psihoterapia are mult de-a face cu extinderea posibilităţilor, găsirea de soluţii “aici şi acum” şi realizarea oricăror intervenţii sunt necesare pentru a ajuta clientul să aibă o viaţă mai plină de satisfacţii. 

CE ESTE PSIHOTERAPIA ? 

     Psihoterapia adopta un model medical in timp ce consilierea adopta un model educational al dezvoltarii fiintei umane. 
     Psihoterapia este o forma de terapie, de tratament, prin vorbire si te poate ajuta in situatiile in care simti ca nu mai faci fata din punct de vedere emotional, ca intampini dificultati in relatiile cu ceilalti, ca te deranjeaza o serie de simptome. 
     Psihoterapia este un tratament al tulburarilor emotionale si al celor mentale. Persoanele care urmeaza o psihoterapie o pot face din foarte multe motive, dar au in comun faptul ca nu sunt multumiti de anumite aspecte ale vietii lor. 

     Psihoterapeutul utilizeaza cunostintele sale de psihologie si dinamica interpersonala pentru a ajuta oamenii sa descopere si sa rezolve diferite aspecte care ii tulbura in viata lor interioara sau in relatiile cu ceilalti. Psihoterapia utilizeaza analiza, interpretarea si uneori sugestia astfel incat pacientul sa dobandeasca o mai mare eficienta personala. 

CE ESTE CONSILIEREA PSIHOGICA ? 

    Consilierea psihologica este centrata pe ceea ce apartine prezentului: acum si aici, este focalizata pe o problema anume, este o interventie de durata scurta sau medie, se adreseaza comportamentelor problematice ale clientului, optimizarii capacitatilor sale de comunicare, cat si altor aspecte bine delimitate. Consilierea psihologica nu este o forma de tratament a tulburarilor mentale în timp ce psihoterapia pune accentul pe interventie, tratament, si reconstructie a personalitatii. 

CE ESTE PSIHIATRIA ? 

     Psihiatria este o specialitate medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul tulburarilor psihice. 

CINE ESTE PSIHOLOGUL, CONSILIERUL PSIHOLOGIC, PSIHIATRUL, PSIHOTERAPEUTUL ? 

     Psihologul pe care il intalnesti in cabinet este absolvent al unei facultati de psihologie si poate fi specializat in psihologie clinica, consiliere psihologica sau psihoterapie. 

     Psihiatrul are competenta sa iti prescrie medicatie, si sa iti stabileasca un diagnostic. Consilierul psihologic este un psiholog specializat in consiliere psihologica care are rolul de a optimiza, stimula autocunoasterea si dezvoltarea personala, a preveni anumite probleme emotionale, cognitive si de comportament. 

     Psihoterapeutul este psiholog sau medic psihiatru care s-a specializat intr-o anumita forma de psihoterapie, iar scopul interventiei sale este nu numai de a optimiza si dezvolta anumite calitati si capacitati personale, cum este in cazul consilierului psihologic, dar mai ales de a modifica anumiti factori psihologici care sunt implicati in tulburarile psihice, somatice, psihosomatice, psihoterapia putand fi practicata de diversi profesionisti (psihologi, psihiatri), dupa un program riguros de pregatire. 

PENTRU CINE ESTE CONSILIEREA PSIHOLOGICA SI PSIHOTERAPIA ? 

     Oricine poate avea un beneficiu din consiliere sau psihoterapie, pentru că nimeni nu trece prin viaţă fără ca la un moment dat sa nu aibă unele dificultăţi emoţionale sau psihologice. Dacă există ceva ce de regulă interferează cu satisfacţia în viaţa personală, socială, profesională, sau dacă simţiţi că aveţi unele dificultăţi psihice, atunci consilierea sau psihoterapia vă vor fi de folos. Este de asemenea indicat să consultaţi un consilier sau un psihoterapeut pentru simplul fapt că vă doriţi ca viaţa dvs să fie altfel şi nu ştiţi cum şi ce să schimbaţi. 

CUM FUNCTIONEAZA PSIHOTERAPIA ? 

     Există multe opinii legate de această întrebare. A noastră este aceea că actul psihoterapeutic diferă mersul la medic pentru a fi tratat, vindecat, ci are mai mult legătură cu felul în care reuşim să ne gestionăm trecutul şi să-i reducem influenţa în viaţa noastră actuală. Anumite cicatrice, influenţe ale experienţelor trecute nu pot fi şterse, dar le putem accepta, ne putem impaca cu ele, putem ierta pe cei care ne-au gresit, si din tot ce s-a intamplat in viata noastra, sa invatam lectia maturitatii. Acest lucru se poate face separând gradual cine eşti cu adevărat de ceea ce te condiţionează, creând o graniţă între trecutul şi prezentul tău si invatand sa iertam din toata inima pe cei care ne-au ranit. 

DE CE SA MA DUC LA CONSILIERE PSIHOLOGICA, PSIHOTERAPIE ? 

     Pentru ca probabil inainte sa te gandesti la acest fel de ajutor ai incercat sa gasesti alte solutii pe cont propriu, sau impreuna cu familia, cu prietenii, incercari care nu s-au dovedit eficiente, sau prea putin. Poate ca este momentul sa apelezi la un alt tip de ajutor, la unul profesionist. Dacă aţi trăit cu dificultati de ceva timp, probleme care nu s-au ameliorat, atunci acum ar fi un moment potrivit să vă confruntaţi cu ele şi să apelati la serviciile de consiliere sau psihoterapie oferite de specilisti in domeniu. 

CAT DUREAZA PSIHOTERAPIA ? 

     Psihoterapia este un proces individualizat, astfel incat este destul de dificil de raspuns. Durata depinde si de scopurile tale legate de terapie, de frecventa sedintelor, de deschiderea si colaborarea ta cu psihoterapeutul, pentru probleme mai complexe, pentru dificultati care exista in viata ta de mult timp, este posibil sa dureze cateva luni. 
Unii pacienţi găsesc că un număr de câteva şedinţe este suficient, că dobândirea unor noi perspective asupra problemelor lor este de ajuns. Dar, majoritatea pacienţilor cred că este mai eficient să urmeze o terapie pentru un termen mai lung (cel puţin câteva luni, depinde de tipul de terapie). 

CUM INCEPE PROCESUL PSIHOTERAPEUTIC ? 

    Începe cu o şedinţă liberă de o orientare anume, care vă va permite să vedeţi dacă puteţi lucra cu acel terapeut. În această şedinţă veţi explora împreună cu terapeutul problemele şi nevoile dumneavoastră, vă vor fi adresate o serie de întrebări care îi sunt de ajutor terapeutului şi veţi primi răspunsuri la întrebările dvs legate de procesul terapeutic. Uneori pacienţii nu sunt siguri ce fel de terapie doresc sau dacă vor consiliere sau psihoterapie, lucruri ce vor fi de asemenea discutate în primul sau primele interviuri. 

CE INSEAMNA SA FACI PSIHOTERAPIE? 

     Înseamna sa te asculte o persoana calificata sa faca asta, fara sa te judece, fara sa îsi impuna punctul de vedere, ramânând obiectiva si împreuna cu care, sa gasesti cea mai buna solutie a problemei tale. 
     Înseamna sa gasesti noi modalitati de a-ti gestiona starile, sa depasesti blocajele generate de relatii sau probleme familiale din trecut, sa spargi vechile tipare si sa cladesti strategii noi, creative. 
     Înseamna vindecarea vechilor rani psihologice, eliminarea starilor de rau cu radacini în trecut si simptome la nivel fizic în prezent. 
     Învatarea starii de iubire pentru noi însine si pentru cei din jur. 
     Îmbogatire relatiilor cu un plus de respect, compasiune si bucurie. 
     Înseamna, sa fi ghidat de o persoana cu instruire speciala pe un drum spiritual, atunci când cauti asta. 

CE PRESUPUNE O ASTFEL DE TERAPIE? 

     Terapia este adaptata la particularitatile clientului, abordarea fiind pliata pe nevoile, particularitatile si personalitatea clientului, utilizându-se tehnici specifice terapiilor cognitive, comportamentale, uneori psihanalitice (interpretarea viselor), tehnici de relaxare, terapie spirituala, etc. 
     Modul de tratament este foarte flexibil pentru ca, clinetul sa poata fi ajutat cat mai bine, având în vedere unicitatea si complexitatea fiintei umane, se tine cont de realitatea fiecarui client. 
     Intrarea în rezonanta înseamna a-l întâlni pe client pe terenul sau, a tine seama de realitatile sale, a-l întelege si abia apoi a-l ghida spre o zona mai sanatoasa. 
     Descoperirea tuturor resurselor, comportamentelor si credintelor clientului, utilizarea într-un mod terapeutic, inedit, chiar a simptomelor, ele devenind mijloace de rezolvare a problemelor cu care clientul se confrunta. 

     Principalul obiectiv al tratamentului psihoterapeutic, dupa rezolvarea problemelor sale, este acela de a-i oferi posisibilitatea clientului sa aiba un autocontrol asupra starii lui de sanatate, mai mult chiar, de a se simti bine cu el însusi, beneficiind acum de valoroase instrumente prin care sa-si poata mentine si îmbunatatii starea noua obtinuta în urma demersului terapeutic. 

CE FEL DE SCHIMBARI AU LOC IN PSIHOTERAPIE ? 

     În afară de progresul într-o problemă specifică, există câştiguri importante în ceea ce priveşte capacitatea de insight şi autocunoaştere. Aceste capacităţi devin condiţii favorabile pentru dezvoltarea unor tipare de comportament eficiente, pentru dobândirea posibilităţii de a vedea lucrurile şi altfel, pentru a deveni mai calm, mai împăcat cu sine însuşi, pentru îmbunătăţirea calităţii relaţiilor cu ceilalţi, pentru a deveni în general mai satisfăcut şi a găsi viaţa mai încărcată de sens şi de împliniri. 

CE SE INTAMPLA DACA IDEEA DE PSIHOTERAPIE MA INGRIJOREAZA ? 

     Această îngrijorare este ceva obişnuit, dar oamenii, în general consideră consilierea sau psihoterapia ca fiind o experienţă pozitivă. Unele aspecte ale terapiei sunt provocări, dar întâlnirea cu aceste provocări de obicei îi face pe oameni se simtă mai bine. Faptul că te duci într-o terapie nu înseamnă că eşti slab, inferior, rău. 



Daca doriti sa faceti o programare la cabinetul psihologic sau aveti intrebari 
tel: 0726 227 085 
e-mail: dmboldea @ yahoo.com 

Va multumesc si astept cu drag 
sa ne cunoastem,
si sa lucram impreuna