Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii
 
Autor: Maria Stefania Boldea
 
Tehnici programare neuro lingvistica
Relaxarea este o metoda care ajuta la obtinerea unei stari de repaus fizic si psihic si determina obtinerea unui anumit nivel de calm, optim pentru o anumita situatie. Relaxarea este un fenomen natural si necesar pentru sanatatea oricarei fiinte. 

Relaxarea ajuta la obtinerea sau redobandirea unui somn odihnitor, la imbunatatirea memoriei, la (re)gasirea energiei pentru actiune si, nu in ultimul rand, la aducerea sub control a “creierului emotional”. Relaxarea permite folosirea mai economica a energiei vitale si o recuperare mai rapida, atat dupa efort fizic, cat si dupa efort intelectual. 

Organismul uman are un sistemul nervos vegetativ divizat in doua componente: sistemul nervos simpatic (SNS) si sistemul nervos parasimpatic (SNP). SNS se activeaza in conditii de frica, anxietate, angoasa, stres si accelereaza functiile majoritatii organelor: inima bate mai repede, frecventa respiratorie creste, iar respiratia devine mai superficiala, muschii se incordeaza, transpiratia devine mai abundenta. 

In timp ce sistemul nervos simpatic (SNS) este responsabil de pregatirea organismului pentru lupta si/sau fuga, sistemul nervos parasimpatic (SNP) incetineste ritmul, relaxand organismul. Cele doua sisteme, SNS si SNP, se inhiba reciproc, sau, daca vreti, actioneaza complementar. 

Stresul intens si/sau prelungit este resimtit de catre organism ca o adevarata agresiune, care produce, pe langa activarea sistemului nervos simpatic, si activarea indirecta a glandelor suprarenale, a caror secretie hormonala stimuleaza, la randul ei, functiile respiratorii, cardio-vasculare si renale. In aceste conditii, se poate ajunge la dereglari hormonale, tiroidiene, diabet, la ulcer gastric, la aparitia eczemelor sau chiar la insuficienta suprarenala cronica, iar in cazuri extreme la sindrom maniaco-depresiv. In aceste conditii, este limpede pentru toata lumea ca invatarea si insusirea temeinica a procedeelor de relaxare este extrem de importanta, acestea fiind printre putinele mijloace care pot pune capat tuturor acestor manifestari dezechilibrante. Fiziologic vorbind, relaxarea produce intrarea in stare de repaus a sistemului nervos simpatic si activarea sistemului nervos parasimpatic. 

NLP sau Programare Neuro-Lingvistica este o metoda destinata imbunatatirii comunicarii cu cei din jurul nostru. Precum o modalitate „autentica” de folosire a creierului, NLP-ul de asemenea ajuta la cresterea increderii in sine, la dezvoltarea personala si la invatarea modurilor de rezolvare a conflictelor. 

NLP ofera o sinteza unica dintre psihologie, hipnoza, lingvistica si cibernetica. In esenta ofera tehnici si metode specifice pentru cresterea eficientei personale. De-a lungul anilor milioane de oameni din lumea intreaga din toate domeniile de activitate au reusit sa foloseasca principiile si tehnicile NLP pentru a-si schimba comportamentul si implicit rezultatele, influentand in acelasi timp alti oameni. 

NLP-ulse bazeaza pe urmatoarea ipoteza: fiecare comportament poate fi schimbat ori invatat. Obiectivul NLP-ului este cel de a reprograma creierul adaugandu-i noi potentialuri, si la fel cum numele lui indica, NLP-ul se sprijina pe capacitatea de comunicare. Este vorba de fapt despre identificarea comportamentului nostru si a reflectiilor noastre pentru a incepe sa le inlocuim cu unele pozitive. NLP-ul permite imbunatatirea capacitatii noastre de negociere, de a invata, de a indruma, de a comunica, de a evolua, de a alege, de a conduce, de a ne cunoaste. 

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare: 
tel: 0726 227 085