85% din disfunctiile sexuale au la baza nu o problema fizica, organica, ci psihica. Disfunctia sexuala este un simtom simbolic a unor probleme mai profunde. Scopul principal al tratamentului oferit prin psihosexologie fiind reorganizarea intrapsihica.
Interventiile psihoterapeutice vizeaza modificarea directa a scenariului sexual al persoanei, a credintelor irationale si a asteptarilor nerealiste. Se pune accentul pe reducerea anxietatii, ajutand persoana sa isi modifice cognitiile problematice referitoarea la functionarea sexuala. Sunt incluse aici: demolarea miturilor despre sexualitate, a credintelor, perceptiilor, gandurilor automate disfunctionale si inlocuirea lor cu cognitii pozitive, realiste, centrarea pe placere mai degraba decat pe performanta.
Un rol esential in depasirea disfunctiilor sexuale il joaca calitatea relatiei de cuplu: comunicarea si colaborarea ambilor parteneri pentru rezolvarea problemei sexuale. Psihosexologia isi propune sa evalueze experientele de comunicare, comuniune, coevolutie si coexistenta in cadrul modelului de cuplu, sa abordeze terapia starilor disfunctionale ale cuplului, din perspective analizei psihologice a intimitatii.
Dificultatile de dezvoltare: presiunile psihotraumatismelor, frustrarile, dramele pot duce la opriri in dezvoltarea psihica si emotionala, sau la regresiuni cu consecinte negative dintre cele mai variate, inclusive in spectrul sexual al fiintei umane: nevroze, tulburari de comportament, perversiuni sexuale, auto-erotism morbid, refugiu in imaginar, agresivitate etc. Aceste opriri, regresiuni interfereaza perturband confortul vietii sexuale a adultului creeand dificultati de relationare, de atasament, de comunicare, impotenta, tulburari de ejaculare, frigiditate, vaginism etc. Ele au un caracter personal si prin urmare, impun si o abordare personalizata a dificultatilor aparute.
Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut
Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare:
tel: 0726 227 085