Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii

Autor: Mitropolitul Antonie al Surojului

Tulburarea Bipolară 

Alte denumiri: tulburare maniaco-depresiva, tulburare maniacalo-depresiva, psihoza maniaco-depresiva, psihoza periodica 

Cunoaştem cu toţii natura schimbătoare a dispoziţiei noastre. Momentele de tristeţe şi de dezamăgire sunt reacţii normale la dificultăţile pe care le întâlnim de-a lungul vieţii. Pierderea unei persoane apropiate, problemele de la locul de muncă sau o relaţie nereuşită, toate ne pot face să ne simţim deprimaţi. În mod asemănător, un succes major sau rezolvarea unei probleme dificile ne poate face să ne simţim fericiţi şi energizaţi. 

Tulburarea bipolară este o afecţiune a creierului ce cauzează fluctuaţii neobişnuite în dispoziţiile, nivelul de energie şi capacitatea de funcţionare a celui afectate. Spre deosebire de schimbările de dispoziţie prin care trecem cu toţii, în cadrul tulburării bipolare aceste schimbări sunt extreme. Ele pot rezulta în deteriorarea relaţiilor sociale, scăderea performanţelor şcolare sau profesionale, şi chiar suicid. În cadrul tulburării bipolare se pot observa perioade de depresie majoră, urmate de episoade de iritabilitate sau dispoziţii extrem de bune (în absenţa drogurilor şi a alcoolului). 

Aceste schimbări de dispoziţie nu depind neapărat de evenimentele din viaţa persoanei afectate. Tulburarea afectivă bipolară îşi are debutul în general în anii adolescenţei şi afectează ambele sexe în măsuri relativ egale. 

Tulburarea bipolară sau psihoza periodică reprezintă o tulburare mintală ce constă în modificarea anormală a stării psihice, energiei şi abilităţii de funcţionare a unei persoane. Astfel, apare succesiunea episoadelor depresive cu episoadele maniacale. 

Spre deosebire de variaţiile stării psihice ale unei persoane normale de-a lungul vieţii, simptomele acestei boli sunt mult mai severe. Ca urmare a acestei variăţi de afectivitate, individul cu această tulburare nu poate menţine relaţiile de prietenie, are probleme la locul de muncă, performanţe scăzute, putând ajunge chiar la suicid. Tipic, tulburarea bipolară debutează în adolescenţă sau la adultul tânăr. Uneori însă, se poate dezvolta încă din copilarie sau chiar mai târziu, la batrâneţe. 

***** Dar vestea bună este că tulburarea bipolară poate fi tratată, iar cei ce primesc acest diagnostic pot duce o viaţă împlinită şi productivă. Citind şi învăţând ce înseamnă, de fapt, această tulburare, putem contribui la îndepărtarea stigmei care îi împiedică pe mulţi să caute ajutor de specialitate. 

Ce este Tulburarea Bipolară ? 

De la foarte bine la foarte rău, de la manie la depresie, acestea sunt extremele asociate tulburării afective bipolare, o tulburare psihică caracterizată prin instabilitate afectivă. Tulburarea bipolară mai este cunoscută şi sub denumirea de depresie maniacală, datorită faptului că cele două extreme ale acestei tulburări sunt depresia şi mania. 

Oscilaţiile afective puternice care marchează această tulburare pot dura câteva săptămâni sau chiar luni de zile, afectând profund nu numai viaţa celor diagnosticaţi cu această tulburare, ci şi a prietenilor şi familiilor acestora. Cercetările recente arată că tulburarea bipolară se manifestă printr-o varietate mare de simptome şi multe persoane nu primesc diagnosticul corect. Netratată, tulburarea afectivă bipolară devine mai gravă, iar rata de suicid în rândul persoanelor afectate este ridicată. În schimb, cu un tratament eficient, se poate trăi o viaţă frumoasă şi productivă în ciuda tulburării bipolare. 

Cauzele Tulburării Afective Bipolare 

În prezent, cauzele concrete ale tulburării afective bipolare reprezintă încă un domeniu activ de cercetare. Cu toate acestea, cei mai mulţi oameni de ştiinţă au căzut de acord că nu se poate numi o singură cauză a acestei tulburări – mai degrabă, o combinaţie de factori biochimici, genetici şi de mediu par să joace un rol în apariţia acestei tulburări. 

Biochimia 

Unele studii de imagistică arată că la persoanele cu tulburare bipolară au loc anumite schimbări la nivel cerebral. Semnificaţia şi importanţa acestor schimbări este încă incertă dar ar putea, în cele din urmă, ajuta la descoperirea cauzelor. Neurotransmiţătorii şi un dezechilbru hormonal ar putea, de asemenea, să contribuie la apariţia tulburării. 

Genetica 

Datorită faptului că tulburarea bipolară pare să fie mai frecventă la persoanele ale căror menbrii de familie au, de asemenea, aceast diagnostic, cercetătorii caută anumite gene moştenite de-a lungul generaţiilor care ar putea creşte riscul de apariţie al tulburării. Dar genele nu sunt singurii factori: studiile cu gemeni identici care au acelaşi set de gene arată că atât genele moştenite, cât şi alţi factori extreni, contribuie la apariţia tulburării bipolare. Dacă tulburarea bipolară ar fi cauzată in totalitate de factori genetici, atunci geamănul identic al unei persoane cu acest diagnostic ar dezvolta întotdeauna aceeaşi tulburare, iar studiile arată că acest lucru nu se întâmplă. Cu toate acestea, dacă un geamăn are tulburare bipolară, celălalt geamăn este mai predispus la această tulburare decât un alt frate. De asemenea, cercetările indică faptul că tulburarea bipolară nu este rezultatul unei singure gene, ci că este, mai degrabă, urmarea interacţiunii mai multor gene cu alţi factori individuali şi de mediu. 

Mediul 

Mediul în care trăiesc oamenii poate, de asemenea, contribui la apariţia tulburării bipolare. Unele studii cu gemeni arată că un geamăn poate avea tulburarea, în timp ce celălalt nu – ceea ce înseamnă că genele nu sunt singurele responsabile pentru tulburarea bipolară. Cauze legate de mediu pot include probleme de stimă de sine, pierderi semnificative sau stres puternic. 

Simptomele Tulburării Bipolare 

Simptomele tulburării afective bipolare sunt caracterizate printr-un model alternant de stări emoţionale de bine (manie) şi de rău (depresie). Intensitatea simptomelor poate varia de la simptome uşoare la foarte severe, şi pot exista perioade în care tulburarea bipolară pare să nu afecteze deloc viaţa pacientului. Perioadele de de manie şi de depresie se numesc episoade. 

Episod Maniacal 

* Creşterea nivelului de energie, activitate şi agitaţie 
* Stări euforice 
* Optimism exagerat 
* Stimă de sine extrem de crescută 
* Decizii grăbite şi inadecvate 
* Rapiditate în vorbire şi gânduri 
* Comportament agresiv, iritabilitate 
* Activitate fizică sporită 
* Comportament riscant 
* Cheltuieli exagerate 
* Nevoie crescută de a da randament sau de a atinge scopuri 
* Creşterea apetitului sexual 
* Scăderea nevoii de somn 
* Tendinţa de a fi distras cu uşurinţă 
* Inabilitate de a se concentra 
* Abuz de substanţe 
* Negarea existenţei unei probleme 

Episod depresiv 

* Tristeţe 
* Sentimente de disperare şi pesimism 
* Gânduri sau comportament suicidal 
* Anxietate 
* Sentimente de vinovăţie 
* Prea mult sau prea puţin somn 
* Schimbarea poftei de mâncare, şi/sau scăderea în greutate 
* Oboseală 
* Pierderea interesului în activităţile cotidiene 
* Probleme de concentrare 
* Agitaţie şi Iritabilitate 
* Durere cronică fără vreo cauză cunoscută 
* Dificultăţi de memorie, concentrare şi în luarea hotărârilor 

Tipurile Tulburării Bipolare 

Tulburarea bipolară se divide în două mari subcategorii: 

Tulburarea Bipolară I. Cel puţin un episod maniacal, cu sau fără episoade anterioare de depresie 

Tulburarea Bipolară II. Cel puţin un episod depresiv şi cel puţin un episod hipomaniacal. Un episod hipomaniacal este asemănător unui episod maniacal dar de durată mult mai scurtă, durând aproximativ câteva zile, şi nu atât de grav. În timpul unui episod hipomaniacal pot apărea stări extreme de bună dispoziţie, iritabilitate şi unele schimbări în funcţionarea cotidiană, dar în general persoana afectată îşi poate continua rutina zilnică în mod normal şi nu este nevoie de spitalizare. În tulburarea bipolară II, perioadele depresive dureaza de obicei mult mai mult decât perioadele de hipomanie. 

Ciclotimie. Aceasta este o formă uşoară de tulburare bipolară ce implică oscilaţii afective, dar unde stările nu sunt atât de extreme ca în tulburarea bipolară propriu-zisă. 

Tulburarea Bipolară la Copii şi Adolescenţi 

Atât copiii cât şi adolescenţii pot fi afectaţi de tulburarea afectivă bipolară. Riscul este mai ridicat în cazul acelor copii şi adolescenţi ai căror părinţi au fost diagnosticaţi cu această tulburare. 

Spre deosebire de adulţii cu tulburare bipolară, la care episoadele sunt mai clar definite, copiii şi adolescenţii cu această tulburare trăiesc adesea schimbări foarte rapide de dispoziţie, alternând între depresie şi manie de mai multe ori pe zi. În timpul episoadelor maniacale, copiii tind să fie mai degrabă iritabili şi destructivi decât extrem de fericiţi şi euforici. Simptomele mixte sunt de asemenea ceva obişnuit la tinerii bipolari. Adolescenţii mai mari, pe de altă parte, au parte de episoade şi simptome mai clar delimitate, asemăntoare celor de la vârsta adultă. 

Tulburarea bipolară la copii şi adolescenţi poate fi dificil de diferenţiat de alte probleme asociate cu aceste vârste. De exemplu, în timp ce iritabilitatea şi agresivitatea pot indica o tulburare bipolară, ele pot, de asemenea, fi simptome ale altor afecţiuni, cum ar fi tulburarea deficitului de atenţie, tulburările comportamentale, tulburările antisociale, sau alte tulburări care apar mai ales la adulţi, cum ar fi depresia sau schizofrenia. De asemenea, abuzul de substanţe poate fi, şi el, o cauză a acestor manifestări. 

Dar pentru orice afecţiune, tratamentul cel mai bun depinde de un diagnostic corect. Copiii şi adolescenţii cu simptome emoţionale şi comportamentale ar trebui evaluaţi cu mare atenţie de o persoană specializată în sănătatea mintală. Orice copil sau adolescent care are gânduri legate de sinucidere, vorbeşte despre sinucidere sau încearcă să se sinucidă trebuie luat în serios şi trebuie să primească ajutor imediat de la un medic sau psiholog. 

Suicid 

Unii oameni care suferă de tulburarea bipolară pot avea gânduri de suicid. Orice om care se gândeşte la sinucidere are nevoie de atenţie imediată, preferabil din partea unui medic sau a unei persoane cu experienţă în sănătatea mintală. Orice om care vorbeşte despre sinucidere trebuie luat în serios. Riscul legat de suicid pare să fie mai mare în fazele de debut ale tulburării – din acest motiv este important ca tulburarea bipolară să fie recunoscută corect şi din timp. 

Semnele şi simptomele care acompaniază sentimentele de suicid includ: 

* menţionarea ideilor de suicid sau a dorinţei de a muri 
* pierderea speranţei că se va schimba vreodată ceva în bine 
* pierderea speranţei că acţiunile proprii vor conta vreodată pentru cineva 
* ideea că existenţa proprie reprezintă o povară pentru familie şi prieteni 
* abuzul de alcool, droguri sau medicamente 
* pregătiri pentru trecerea în nefiinţă (de ex. organizarea situaţiei financiare sau donarea obiectelor personale) 
* o scrisoare de adio 
* adoptarea unui comportament cu risc ridicat de vătămare corporală (de exemplu situaţii unde există riscul de a-şi pierde viaţa) 

Dacă aveţi gânduri de suicid, sau cunoaşteţi pe cineva în această situaţie: 

* sunaţi la medicul de familie, la urgenţă sau la 112 pentru a putea primi ajutor imediat 
* asiguraţi-vă că dvs. (sau persoana care se gândeşte la suicid) nu rămâne singură 
* asiguraţi-vă că nu există nici o posibilitate de acces la cantităţi mari de medicamente, arme sau alte obiecte care ar putea fi folosite pentru autovătămare 

În timp ce unele încercări de sinucidere sunt plănuite cu grijă, altele ţin de nişte impulsuri de moment şi nu au fost gândite până la capăt. Oricum ar fi, trebuie înţeles şi reţinut faptul că ideile de suicid sunt simptome ale unei tulburări ce poate fi tratată. Cu tratament adecvat, gândurile de suicid pot fi depăşite. 

Autoevaluare 

Un jurnal al dispoziţiilor pentru tulburarea afectivă bipolară 

Faptul că vă informaţi despre tulburarea afectivă bipolară vă va ajuta pe dumneavoastră şi pe familia dvs. să faceţi faţă mai bine acestei tulburări. Este foarte important să ştiţi să recunoaşteţi semnele iniţiale ale schimbării de dispoziţie, care pot include un nivel înalt de energie, lipsa somnului sau stări depresive. De asemenea, înţelegerea influenţei factorilor cotidieni (cum ar fi orele de somn sau situaţiile stresante) asupra dispoziţiilor dvs. vă va ajuta să menţineţi o viaţă cât mai echilibrată. 
Un jurnal al dispoziţiilor vă poate ajuta atât pe dvs. cât şi pe medicul dvs. la monitorizarea tulburării. Dacă adunaţi informaţii despre dispoziţii, evenimente din viaţa dvs., numărul orelor de somn şi medicaţia pe care o luaţi, e posibil să descoperiţi anumite tipare care altfel ar trece neobservate. De asemenea, dacă duceţi jurnalul dispoziţiilor la medicul dvs. ar putea să-l ajute să vă monitorizeze tulburarea şi să vă prescrie tratamentul adecvat. Dacă vi se pare dificil să ţineţi jurnalul, o rudă sau un prieten apropiat ar putea să vă ajute. 

La ce foloseşte jurnalul dispoziţiilor

Pentru un tratament de succes este nevoie de o înţelegere completă a problemei. În timpul consultului medical psihiatric poate fi greu să vă amintiţi simptomele din ultimele săptămâni sau luni. Ţinând acest jurnal, îl puteţi ajuta pe medic să hotărască ce tratament vi se potriveşte cel mai bine. 

Tabelurile din acest jurnal au menirea de a vă oferi un mod simplu de a vă monitoriza dispoziţiile. Acestea vă vor ajuta să vedeţi imaginea de ansamblu asupra dispoziţiilor dvs. în legătură cu factori precum doza medicamentoasă şi evenimente stresante. Iar după câteva luni, jurnalul dispoziţiilor poate deveni un ajutor mare pentru viitor, pentru a descoperi care situaţii şi combinaţii de factori vă sunt benefice, şi care nu. 

când cerem sfatul medicului ? 

Dacă aveţi vreunul din simptomele tulburării bipolare, este bine să cereţi sfatul unui medic cât mai repede. Tulburarea bipolară nu trece de la sine. Cu toate acestea, mulţi oameni cu această tulburare nu caută metode de tratament sau sunt reticenţi la ideea de tratament. În ciuda oscilaţiilor afective, se întâmplă adesea ca persoanele care sunt afectate de această tulburare să nu realizeze cât de mult le afectează viaţa cat şi vieţile celor din jurul lor. Uneori, unii se bucură de episoadele de euforie şi de ciclurile de productivitate, dar acestea sunt urmate inevitabil de căderi emoţionale care produc stări de depresie, oboseală şi uneori chiar probleme financiare sau legale. 

Important 

Sfatul unei persoane calificate în servicii de sănătate mintală poate ajuta la învăţarea şi dezvoltarea unor strategii personale de a ţine în frâu simptomele. Chiar dacă nu doriţi să cereţi ajutor specializat, apelaţi la un prieten sau la cineva în care aveţi încredere. Ei vă pot ajuta să faceţi primul pas către un tratament eficient. 

Centrul de Sanatate Mintala Tg.Mures – Romania 
www.antistigma.info http://tulburarebipolara.efair.ro 
http://tulburarebipolara.efair.ro/

daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare: 
tel: 0726 227 085 
e-mail: dmboldea@yahoo.com 

Va multumesc si astept cu drag 
sa ne cunoastem, 
si sa lucram impreuna 
MARIA STEFANIA BOLDEA 
Psiholog. Psihoterapeu
t