October 18, 2023

Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii

O persoana cu tulburari psihico – emotionale, se poate afla intr/un intreg ocean de probleme de natura psihica. Toti cei din jurul sau vad ca ceva nu este in ordine, isi dau seama ca se intampla ceva cu acea persoana, numai ea, nu ! 

Negarea e o forta, nociva, intensa, inspaimantator de puternica! De ce este atat de puternica ? Pentru ca este singura modalitate care ii permite persoanei afectate sa nu se confrunte cu adevaratele probleme, acest lucru ar aduce suferinta, furie, iar mai apoi ar necesita o schimbare. Iar noua oamenilor, nu ne plac nici suferinta, nici trairea furiei, nici schimbarea. 

Sa spui ca lucrurile sunt mai bune sau mai putin grave decat sunt in realitate – si astfel, printr/o gandire naiva, sa crezi ca poti reduce consecintele la limita suportabilului, crezand ca le poti mai apoi si elimina in felul acesta, iata gandirea multor oameni cu astfel de tulburari. 

E foarte posibil ca acest mechanism de aparare, persoana sa il fi preluat de la familia de origine, este foarte posibil ca inca din frageda copilarie persoana sa fi invatat ca este cea mai buna solutie sa nu vorbesti si sa nu te gandesti la lucrurile neplacute. Dar aceasta metoda de “a rezolva” o apasare sufleteasca este cat se poate de gresita. 

Sa spui: “eu nu am nici o problema, problema este la el..” sau “pe mine acea situatie nu m/a afectat” sunt forme de exprimare a negarii. 
Atitudinea de negare este cea mai puternica si daunatoare atitudine cu care ai de luptat in adancul sufletului tau si adevarata vindecare nu poate incepe inainte de a fi scapat de ea. Negarea germineaza in adancurile intunecate ale inimii. 

Unul din principalele obstacole in tratarea cancerului in faza precoce este faptul ca numerosi oameni amana sa mearga la medic de teama “sa nu imi gaseasca ceva”. 

Cata vreme te adapostesti in spatele zidurilor groase de negare, si nu esti gata sa fii sincer cu tine insuti mai intai, apoi cu cei din jurul tau, referitor la trecutul tau, sentimentele si trairile tale nu poti sa fii vindecat si regenerat, dar odata ce iti faci curaj si darami aceste ziduri.. si esti gata sa te confrunti cu amintirile tale asa cum sunt ele stranse in sufletul si mintea ta.. si deci cu suferintele tale, un pas foarte important este deja facut. 

daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare: 
tel: 0726 227 085 

Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii