October 18, 2023

Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii

In aceasta forma de abuz, parintii care se simt nefericiti, neampliniti considera ca totusi mai au o sansa la reusita: se pot realize prin succesul fiilor lor! In realitate copii sunt impieticati sa/si traiasca viata proprie, fiind siliti mai mult sau mai putin constient sa traiasca viata parintilor lor. 

Daca au indrazneala si rezista presiunii din partea parintilor de a urma un anumit curs al vietii dictat de catre acestia, se dezlantuie tensiuni de/a dreptul dramatice, indicand cat de coplesitoare poate fi aceasta nedorita responsabilitate. 

Visele neamplinite reprezinta ceea ce mama sau tata nu au reusit sa duca la bun sfarsit in viata lor, lucru care le/a adus multa nemultumire si frustrare si atunci, acestia considera ca succesul ii asteapta inca pe fii lor care au toata viata inainte.. au alte conditii etc, prin intermediul lor, parintii considera ca li se mai acorda inca o sansa. 

Problema se poate extinde si la alegerea partenerului de viata. Uneori acesta este motivul pentru care tinerii aleg gresit, in mare parte alegerea se datoreaza resentimentelor neconsumate ale tatalui sau ale mamei referitoare la sexul opus, copilul traind astfel nemultumirile parintilor sai. Copilul exteriorizand un conflict inabusit de tatal sau mama lui.

Bibliografie: “Labirintul codependentei” de dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier. Editura “Pelegrinul”

daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare: 
tel: 0726 227 085