Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii

Autor: MARIA STEFANIA BOLDEA. Psihoterapeut

Persoana cu tulburari psihico – emotionale cauta in permanenta ceva despre care crede ca ii trebuie sau ii lipseste in viata personala pentru a fi fericita, este mereu nerabdatoare si nemultumita indiferent de conditiile exterioare in care se gaseste. Nimic nu ii este indeajuns ! 

    O persoana cu tulburari psihico – emotionale este dominata de una sau mai multe obsesii: imagini, amintiri, ganduri, vise obsesive, precum si comportamente obsesive: obsesia de a munci tot mai mult, de a strange bani mai multi si mai multi, obsesia pentru alcool, droguri, agresiuni fizice, tulburari de nutritie, dependente sexuale, mania de a numara obiecte, de a le aranja geometric ori de a le alinia, obsesia de a/ti spala mainile fregevent. 

    Persoana cu tulburari psihico – emotionale este marcata si sufera din cauza situatiei problematice din familia in care a crescut, marcata de abuzuri: fizice, emotionale, psihice: sumbre, fantomele trecutului, anii primei copilarii ne invadeaza prezentul. cateodata soptesc altadata tipa. 

    Persoana cu tulburari psihico – emotionale are un scazut respect de sine, si adesea demonstreaza si un grad scazut de maturitate si inteligenta emotionala, traind ca o victima a propriilor impulsuri emotionale, alternand starile de “impietrire” cu izbucniri de manie sau lacrimi. 
    Cat de multumit esti de tine insuti ? 
    Te aperi de criticile nefondate ? 
    Te simti lipsit de sprijin si prieteni ? 

    Persoana cu tulburari psihico – emotionale este sigura ca fericirea si starea sa de bine depinde de ceilalti: partener, copii, parinti, sef etc, de ceea ce fac sau gandesc acestia, si de parerea lor. Compromiterea propriei imagini in fata altora fiind considerata o adevarata drama, pastrarea unei anumite aparente este o prioritate pentru o astfel de persoana. 

    Persoana cu tulburari psihico – emotionale se simte excesiv de raspunzatoare pentru nefericirea celorlalti, pentru ceea ce li se intampla chiar si pentru capacitatea lor de discernamant. 

    Relatia dintre persoana cu tulburari psihico – emotionale si partenerul ei de viata sau alta persoana apropiata sau importanta pentru ea este tulburata de o lipsa de echilibru, intre dependenta si independenta, cu efecte extreme de nocive. 

    Persoana cu tulburari psihico – emotionale este un adevarat maestru al negarii si reprimarii, nu pot vedea lucrurile asa cum sunt. 

    Persoana cu tulburari psihico – emotionale isi face griji pentru lucrurile pe care nu le poate influenta si incearca sa le schimbe (in special isi doreste sa schimbe oamenii din jurul sau si comportamentul acestora). 

    Viata persoanei cu tulburari psihico – emotionale se desfasoara intre extreme. 

    Persoana cu tulburari psihico – emotionale cauta in permanenta ceva despre care crede ca ii trebuie sau ii lipseste in viata personala pentru a fi fericita. 

    TIMPUL NU VINDECA TULBURARILE PSIHICO – EMOTIONALE ! 

    Starea persoanei cu tulburari psihico – emotionale nu se inbunatateste cu timpul. Maine nu va fi mai bine. Va fi mai rau. Fericirea si multumirea, atat de indepartate de cel aflat intr/o astfel de situatie se vor indeparta si mai mult, chiar daca se schimba conditiile exterioare. 

    Aceasta tulburare poate fi fatala ? 
    Netratata poate duce la depresii grave si la sinucidere. 
    Rezistenta organismului slabeste, favorizand actiunea unor boli care in mod normal n/ar constitui o problema. 
    Multe dintre obsesiile si dependentele unei persoane care sufera de o astfel de tulburare cum ar fi alcoolismul, abuzul de stupefiante, medicamente, tulburari de nutritie sunt periculoase pentru viata bolnavului. Furia si violenta fizica pot pune in pericol viata unor fiinte nevinovate. 

    Exista cateva masuri care trebuie luate si care vor converti suferinta, care trebuie luate cu orice pret. Lucrurile nu se intampla pur si simplu de la sine. Totul depinde de dorinta ta de a te elibera de stafiile trecutului, cauze ale tulburarii psihico – emotionale de care ne vom ocupa, daca iti doresti acest lucru, impreuna, in cadru sedintelor de psihoterapie. 
 

daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare: 
tel: 0726 227 085 
e-mail: dmboldea@yahoo.com 

Va multumesc si astept cu drag 
sa ne cunoastem, 
si sa lucram impreuna 
MARIA STEFANIA BOLDEA 
Psiholog. Psihoterapeut