Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii
 • Pentru ca: 

  1. In primul rand, cel la care ne referim ca nu ne poate ajuta cu nimic se numeste psihoterapeut si nu psiholog. 

  2. Traim intr-o tara subdezvoltata, mai ales din punct de vedere educational, si nu avem delimitarea conceptuala intre psiholog, psihoterapeut si psihiatru 

  • Psiholog- persoana licentiata in psihologie care poate oferi sevicii in domeniul invatamantului liceal sau universitar, testarii/evaluarii psihologice, domeniul cercetarii, resurselor umane, publicitatii.(aprofundarea intr-unul dintre aceste domenii se realizeaza in cadrul studiilor de masterat)

  • Psihoterapeut- persoana licentiata in psihologie, si absolventa a unei scoli de formare in psihoterapie (psihoterapie psihanalitica, psihoterapie cognitiv-comportamentala, psihoterapie interpersonala, etc), in urma careia poate oferi testare, evaluare si tratament psihoterapeutic. Psihoterapeutul poate oferi: consiliere psihologica si tratament psihoterapeutic.

  Deosebirile dintre consilierea psihologica si tratamentul psihoterapeutic: 

  * gradul de severitate al tulburarii clientului: Consilierea psihologica este indicata in cazul unor tulburari minore ale personalitatii, un dezechilibru usor al acesteia. Psihoterapia este recomandata pentru afectiuni majore ale personalitatii cum ar fi nevrozele, psihozele sau psihopatiile. 

  * natura problemelor clientului: Consilierea intervine in problemele interpersonale, care pot fi rezolvate prin luarea unor decizii in mai profunda concordanta cu nevoile si motivele personale, iar psihoterapia se adreseaza problemelor intrapersonale care tin de structura personalitatii (trairi afective, atitudini, convingeri personale, ideal de viata). 

  * scopul consilierii si psihoterapiei: Scopul consilierii este folosirea mai eficienta a resurselor personale. Scopul psihoterapiei este restructurarea personalitatii. 

  • Psihiatru- persoana licentiata in medicina, cu specializarea “psihiatrie”, care ofera testare, evaluare si tratament medicamentos; psihiatrul se ocupa cu toate afectiunile sistemului nervos si ale aparatului psihic, insa specificitatea sa consta in tratarea bolilor severe cu baza organica, leziuni sau dereglari la nivelul sistemului nervos; psihiatrul hotaraste daca este nevoie de tratament medicamentos sub internare, sau tratament ambulatoriu. 

  1. Traim intr-o tara in care sistemul medical este defect si ingust- Romania fiind printre putinele tari in care medicii specialisti nu stiu sa coopereze intre ei (in situatia noastra: medicul de familie cu psihiatrul si cu psihoterapeutul), drept pentru care, ni s-a implementat convingerea ca daca o cutie cu pastile nu ne poate ajuta, atunci nimic si nimeni nu o mai poate face. 

  2. Suntem invatati sa mergem la farmacie si sa cumparam medicamente, fara sa cerem mai multe detalii medicului despre problema noastra de sanatate, fara sa o studiem, si fara sa ne gandim la variantele alternative. 

  3. Traim intr-o tara in care 70% dintre medici nu stiu sa faca o anamneza, ci asculta grabit simptomele si prescriu rapid o reteta. 

  4. Traim intr-o tara care se crede ca daca te duci la psihoterapeut esti nebun, insa foarte putini stiu ce inseamna o tulburare psihica, in ce consta ea, care este natura ei, si care este cel mai potrivit tratament pentru ea. 

  5. Traim intr-o tara in care am fost educati, de sute de ani, sa fim dependenti de cineva sau ceva, si sa nu evoluam. 

  6. Traim intr-o tara invatata sa gandeasca in termeni de colectivitate fara acces la puterea individualitatii. 

  7. Suntem educati sa vrem repede si mult, si nu incet dar sigur- ceea ce presupune un tratament psihoterapeut, care doreste sa fie eficient pe termen lung, oferindu-i clientului resurse ca acesta sa se poata descurca independent in obstacolele viitoare, si nu sa revina constant in cabinet, asa cum se intampla in cazul tratametului medicamentos. 

  8. Foarte putini stiu ca un numar mare de psihiatrii, chiar si in cazul afectiunilor minore, ofera doar alternativa medicamentoasa care tine doar de “potolirea” simptomelor. Astfel problema nu este rezolvata, devenind cronica, si de multe ori efectele secundare ale tratamentului sunt mai neplacute decat insasi tulburea psihica (deoarece cauza care o mentine este una de natura psihica, emotionala, si nu organica- tulburari ale functionarii neurotransmitatorilor, sau leziuni ale sistemului nervos) 

  9. Nu se stie de fapt cum te ajuta acest psihoterapeut si anume: Prin tehnici specifice, pe care le foloseste de-alungul mai multor sedinte de psihoterapie, te sustine si orienteaza sa descoperi singur unde este problema, de ce ai aceasta problema si cum o poti rezolva acum si pe viitor. 

  Foarte putini stiu ca rezultatul tratamentului psihoterapeutic este dezvoltarea personala prin maturizarea emotionala si sociala. 

  10. Psihoterapeutul repara problemele care s-au format acolo unde s-au ars etape in copilarie, sau acolo unde s-au facut greseli. Indiferent cat de greu este de acceptat, cauza problemelor de natura psihica si sociala cu care ne confruntam in fiecare moment sunt parintii. 

  11. Traim intr-o tara in care nu se da importanta laturei psihologice a omului si importanta ei in progres. 

  12. Foarte putini stiu ca afectiuni cum sunt: anxietatea, depresia, fobiile, atacurile de panica, tulburarea borderline (psihopatia); problemele copilului: tulburarile de conduita, ADHD, autismul sunt tratate/remediate cu succes doar prin psihoterapie, fara ca acestea sa mai apara vreodata. 

  13. Foarte putini stiu ca tulburarile severe cum sunt: toxicodependenta, schizofrenia, psihoza maniaco-depresiva pot da rezultate numai daca se combina tratamentul medicamentos cu cel psihoterapeutic. 

  14. Extrem de putini stiu ca un terapeut duce un efort psihic sustinut pentru a empatiza cu clientul, a oferii sprijin si caldura pentru ca acesta sa se deschida spre tratament, rabdare pentru a respecta ritmul personal de vindecare al fiecarui client, inteligenta si profesionalism pentru a identifica inaintea clientului problemele sale, si pentru a dirija tratamentul psihoterapeutic in directia optima pentru client. 

  sursa: http://hamletnuamurit.wordpress.com 


  daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare: 
  tel: 0726 227 085 
  e-mail: dmboldea@yahoo.com
   

  Va multumesc si astept cu drag 
  sa ne cunoastem, 
  si sa lucram impreuna 
  MARIA STEFANIA BOLDEA 
  Psiholog. Psihoterapeut