Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii

Autor: MARIA STEFANIA BOLDEA. Psihoterapeut

   Viata inseamna o serie de probleme. Vrem sa suspinam din cauza lor sau vrem sa le rezolvam ? vrem sa/I invatam si pe copii nostril sa le rezolve ? 

    Abia in procesul de confruntare cu problemele si de solutionare a lor viata isi gaseste SENSUL. 
Din cauza problemelor care le avem, crestem din punct de vedere mental si spiritual. Prin durerea cu care ne confruntam cand rezolvam probleme, invatam. 

    Din acest motiv oamenii intelepti invata sa nu se teama de probleme, ci sa le spuna bun venit, si sa invete o lectie din orice, si astfel sa spuna bun venit durerii aduse de probleme. 

    Temandu/ne de durerea implicate rezolvarii problemelor, incercam sa evitam problemele. Le amanam in speranta ca vor disparea. Le ignoram, le uitam, pretindem ca nu exista. 

    Luam chiar medicamente care sa ne ajute sa le ignoram, incercand ca prin amorteala noatra fata de dureri sa uitam problemele care le cauzeaza. 

ACEASTA TENDINTA DE A EVITA PROBLEMELE SI SUFERINTELE INERENTE LOR REPREZINTA BAZA ORICAREI BOLI MINTALE UMANE. 

    Carl Jung: “Nevroza este intodeauna un substitute pentru o suferinta legitima” 
    Atunci cand evitam suferinta rezultata din confruntarea cu probleme, evitam in acelasi timp maturizarea pe care acea problema o solicita in noi. 

    In bolile mintale cornice incetam sa ne dezvoltam, ajungem sa ne blocam. Iar fara a fi vindecat spiritul uman incepe sa se micsoreze. 

    Trebuie sa ne invatam pe noi insine si pe copii nostril necesitatea de a suferi si valoarea ce provine din aceasta, necesitatea de a infrunta in mod direct problemele si de a experimenta suferinta implicata aici. 
    In procesul de rezolvarea problemelor exista la noi oamenii, un defect primitiv si distructiv. Este speranta ca problemele se vor rezolva cumva de la sine. Insa problemele nu dispar, ele trebuie rezolvate sau altfel vor ramane pentru todeauna o bariera in calea cresterii si dezvoltarii spiritului. 

    Pentru a rezolva o problema trebuie sa acceptam responsabilitatea pentru ea, inainte de a o rezolva. 
    Nu putem sa o rezolvam cat timp consideram ca e problema altcuiva, ca altcineva ar trebui sa o rezolve etc 

    Pot rezolva o problema doar atunci cand spun “aceasta este problema MEA si depinde de mine sa o rezolv” cand am ajuns la acest punct, am facut primul pas si unul foarte important in vindecarea si rezolvarea acelei probleme. 

daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare: 
tel: 0726 227 085 
e-mail: dmboldea@yahoo.com 

Va multumesc si astept cu drag 
sa ne cunoastem, 
si sa lucram impreuna 
MARIA STEFANIA BOLDEA 
Psiholog. Psihoterapeut